Jättenyttig ridövning

skrevs den 2015-02-23 klockan 13:25:09 | Direktlänk | Hästar
En ridövning som vi gjorde på hoppspecialen i onsdags förra veckan som är såå nyttig för precis alla sorters hästar att göra. Hopphäst som dressyrhäst, ponnyer som storhäst. Vi hade Fredrik Böhling den lektionen och eftersom han är dressyrtränare så skippade vi hindrena och körde på markarbete med bara bommar på marken den lektionen. Denna övning rekommenderas till absolut alla att öva på och köra hemma emellan alla tävlingar. 
 
Lägg upp bommarna på det här viset som jag har ritat upp här nedan. 
Den röda bommen är en galoppbom på stora A-volten. De två gröna bommarna är två galoppbommar längst ena långsidan med ungefär 12m emellan, alltså 4 galoppsprång. De fyra blå bommarna är travbommar på stora C-volten.
Det var jättesvårt att rita proportionellt i Gimp, men ni förstår nog ändå!
Först börjar vi på travbommarna. Det enda man kan börja tänka på är att först rida med bjudning och att komma rakt på bommarna, inte mer åt höger eller vänster, utan rakt på. Denna övning är väldigt nyttig om man har en häst som gärna springer på, eller gärna vinglar sig åt det ena eller det andra hållet. Vill man så kan man bygga på med hur många bommar som helst, men fyra är bra att börja med. Fortsätt i ena  varvet tills du är nöjd, byt varv sen och kör på likadant.
 
Sen går vi över till den röda galoppbommen på volten. En enda bom på en volt är väl inte så svårt? Tror ni nej.. ;) Det är svårare än vad man tror, och därför är denna övning otroligt nyttig! När vi körde den på hoppspecialen så körde vi efter antagningarna på Flyinge. Vi hade 10 försök på oss, och vi var tvungna att klara minst 8. Gjorde man inte det på Flyinge så klarade man inte sig. Börja med det varvet du tycker är svårast, i mitt fall var det vänster, och börja bara galoppera på volten och känn efterhand hur du måste justera galoppen. Frambenen ska vara framför bommen och bakbenen bakom. Kom rätt på bommen och rid varenda steg runt hela volten. Galoppera runt 10 varv och räkna hur många du klarar och inte klarar. När du är färdig så skrittpausar du en stund och tänker efter vad du måste tänka på till varvbytet. 
Byt sedan till det andra varvet och kör på likadant. 10 varv och räkna hur många du klarar. Tänk exakt likadant, vart har du hästen? Hur sätter hästen benen vid bommen? Kommer ni över rätt? När du är klar så skrittpausar du igen och tänker efter vad som var lättare i ditt starkare varv i jämförelse till ditt svagare varv? "Bara" en bom, men riktigt nyttig övning som sätter svagheterna på spel!
 
Sen till de gröna galoppbommarna. Där var det alltså 12-13m emellan och det betyder alltså 4 galoppsprång med storhäst. Börja med att rulla på i vanlig galopp en gång på din häst. Det för att se hur du ska ändra eller justera ridbarheten till nästa gång. Du kanske måste sätta i lite mer tryck i hästen för att få till 4, eller kanske tvärtom, du kanske måste hålla ihop den mer för att få 4? Ni förstår. När du sedan har satt 4 språng några gånger, försök sen att länga ut och rida på 3 galopsprång. Även att korta ner och försöka rida på 5 galoppsprång.
 
Så hem nu och träna. Tänk också på hur hästen tar på en övning. Det är jobbigare än man tror och anpassa den efter din häst. Kanske bara köra 5-10 gånger på varje övning så den klarar alla, eller köra en i taget för att inte trötta ut ordentligt. Jag ska definitivt öva på en i taget med Micke och öva massor.
ALLA KOMMENTARER

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0