Orkeslös

Har ingen ork till något alls just nu, bloggar när jag får motivation igen. Puss

Bildbomb

Vill ni se en bildbomb på dessa fyra godingar? Fotade en drös med bilder igår på dom. Kommentera!
 
 

Fina, fina Micke

Alltså kolla.. finns det någon mer social och söt häst? Så fort jag kom ner i hagen följde han efter mig vart jag än gick, det var inte lätt att fota men några fina bilder fick jag! Goshästen, på några bilder ser man hur jädra stora öron han har, haha.
 
 

Hööks nyheter 2015

Eftersom Hööks precis har släppt deras vår/sommarnyheter och massa bloggare redan har skrivit ut deras favoriter från nya kollektionerna så tänkte jag också göra det. Nya kollektionen är verkligen så fin!
 
Alla nyheter från Hööks vår/sommarkollektion hittar ni HÄR!
 
Visst är väl inte allting jättefint och föll mig i smaken, men det mesta vill man ju gärna klicka hem redan igår. Det som förvånade mig mest var JH Collections nya kollektion, stilrent men ändå lite färgklickar. Det som jag helst vill ha i klädesväg är dessa pikeer och tröjor här nedan. Den kortärmade piken fanns i ljusblått, ljusrosa och i sandfärgat. Den i sandfärgat och rosa tyckte jag var finast och jag själv skulle kunna köpa dessa! Dom kostar 399kr styck och finns HÄR.
 
 
Sedan tröjorna som föll mig mest i smaken och jag helst vill köpa är dessa tre. Två av dom är från JH Collection, alltså dom två längst ut på kanten. Sen den i mitten är från CRW. Den bruna fleecen längst till vänster tycker jag är såå fin. Stilren och lagom tjock ser den också ut att vara, nej den vill jag mer än gärna klicka hem! Priset på den är från 449kr och finns i brunt och marinblått HÄR.
Fleecetröjan i mitten då, den tyckte jag också var väldigt fin. Stilren men ändå lite färgklickar av rött och vitt. Den finns att köpa HÄR i endast den färgen som bilden visar, och priset är 449kr.
Sist men inte fulast är då Piketröjan till höger. Så himla snygg bara! Finns nästan inget mer att säga än så. Den finns i färgen på bilden som är mörkbeige, men finns även i marin och ljusblå. Tröjan kostar från 299kr och finns att köpa HÄR.
 
 
 
I hästväg så hittade jag inte så mycket på hemsidan som föll mig i smaken och jag kände WOW vad snyggt! Men mycket var fint, tror jag måste ta en kik i butiken för att få mig mer en överblick om vad som har kommit i nyhetsväg. Men två schabrak hittade jag som jag tyckte var riktigt fina. Det gråa på bilden var riktigt snyggt matchat med en turkos passpoal som glittrade diskret. Det finns i både dressyr och allround, även i andra färger. Det kostar 279kr och kan köpas i allround HÄR och dressyr HÄR.
Sedan har vi det andra schabraket jag hittade. Den finaste färgen jag tyckte var det mörkbeiga i dressyr. Rutorna är i samma mönster som Schockemöhle-schabraken, både hiss och diss ;) Det finns även i allround och kostar 299kr. Det finns i bara i marinblå och mörkbeige. Dressyr hittar ni HÄR och allround hittar ni HÄR.
 
SÅ, vilka var era favoriter i alla nyheter?

23 januari

Att det ska vara så svårt att komma på en rubrik? Haha, men hej iallafall! Nu är det fredag, som man har längtat. Har varit i skolan hela veckan men idag tröt magkatarren på som tusan så idag vart jag hemma för att vila. Har skrivit klart ett arbete, och ska försöka skriva klart två till nu efter jag har skrivit klart inlägget tänkte jag.
 
Dagen ser ut så att jag ska fortsätta vara hemma och skriva klart så många uppgifter jag hinner, sen kommer min pojkvän hit igen för att ikväll ska vi inte göra någonting. Vi har alltid varje helg gjort något speciellt, typ bio, vart med vänner, ätit middag. Men ikväll ska vi bara vara hemma och mysa. Ska bli så skönt!
För dom två senaste dagarna har verkligen gått i ett. Gått i skolan hela dagen, kommit hem vid halv fyra-halv fem, bytt om och åkt till stallet direkt. Senare kommit hem vid 8 tiden och då äta-duscha-sova. Så i helgen blir det lugnt och välförtjänt vila tillsammans med den jag tycker om mest. Fast på söndag avrundar jag med utsläpp av hästarna och rida på Micke igen.
 
På tal om att rida på Micke så red jag ju honom igår. han var superduktig! Vi skrittade först i kanske 5-10 minuter på långa tyglar och i lite mer fri skritt en stund och sen raskade vi på lite för att aktivera benen. Sen kortade jag tyglarna och jobbade honom lite mera. Övergångar från skritt->halt->skritt->halt osv. Sen flytta lite smått för skänkeln och det skötte han galant. Inga svårigheter alls. Sen travade vi först en långsida, skrittade kortsidan och travade andra långsidan. Lika bra här, han fick gå med halsen fri och bara trava i en lagom trav. Sen skrittade vi en stund och sen travade ett varv. Efter det skrittade jag något varv uppe på ryggen med långa tyglar och skrittade på lite mer, för att sen hoppa av och skritta för hand i lite mer lagom skritt. Han verkade nöjd och glad. Efteråt var han så mysig och nu kan han "tricket" puss nästan helt ordentligt. Så söt!
 
 

Gårdagens:

 
 

+ och - med min ridning

 Jag tänkte nu att jag skulle skriva ett så ärligt inlägg jag kan, tänker inte förbise något utan jag ska ta med allting jag kommer på. Jag tänkte då skriva allt bra och dåligt med min ridning.
 
Jag började rida på ridskola när jag var 9år, red då där i två år, tills jag då var 11år och sen slutade jag. Efter de tills nu så har jag ridit i ett privatstall som heter Upplanda Hästgård på en del olika hästar. Innan jag började på min skola så är jag iprincip helt självlärd med min ridning. När man rider på ridskola i bara 2år så hinner man lära sig grunderna och allt basic. Hur man tar hand om en häst före- och efter ridning, skötsel i stallet, vård av utrustning etc. Men när jag slutade på ridskola och fortsatte hemma så red jag bara tillsammans med min syster. De få ordentliga träningarna jag har varit med på de olika hästarna jag ridit på går att räkna på en hand. Givetvis har jag ju ridit för den hästen jag red på just då ägare, men ni fattar.
 
Att vara självlärd tycker jag är både bra och dåligt. Jag har fått höra mycket bra om min ridning och då har jag ju ett kvitto att det fanimej går om man vill. Men å andra sidan så är det mycket som man gör när man rider som man aldrig tänker på för att ingen påminner en ofta hur man ska göra. Det tänkte jag ta upp nu!
 
De bra sakerna jag har med min ridning är:
+ stadig sits. Jag tycker själv att jag faktiskt är väldigt stadig i sitsen i sig. Om jag sitter upp på en ny häst som är väldigt skumpig är jag kanske inte lika stadig, men efter en stund hittar man ju balansen. Ni förstår!
+ mjuk och följsam hand. Jag får väldigt ofta beröm för min mjuka hand. Jag har mina dagar där jag kan bli lite stum i handen, men oftast är den väldigt mjuk faktiskt. 
+ bra balans. Ja det säger ju sig självt. Det är mångamånga gånger man har suttit på galna hästar, men de gånger jag har ramlat av under nästan 9 år går att räkna på en hand.
+ försöker alltid mitt bästa. Jag är nog inte ensam om detta. Men jag försöker verkligen så mycket jag kan med att göra rätt, även lyssna och ta in information. Vill så gärna göra rätt och bara träna så det sitter. Jag älskar belöning och när det går bra.
 
De dåliga sakerna med min ridning är:
- spänner mig lätt. Ja, jag har väldigt lätt att spänna mig också. Inte i hela kroppen, utan jag brukar knipa med knä och lår och då får jag inte det här trampet i stigbygeln och stabiliteten i hela benet. Öva öva öva!
- kort stubin. Rider jag ensam är jag hopplös.. helt ärligt. Jag har jättelätt för att "skylla" på hästen. Ibland är det ju hästen som bara är dum. Men oftast är det bara missuppfattning mellan mig och hästen. Jag måste lära mig "stanna-andas-tänk om-skrittpaus-gör rätt".
- får lätt kortslutning i hjärnan. Ibland när det blir för mycket på samma gång, så får jag som kortslutning och fattar ingenting. När man tränar för vem som helst, och denne säger att jag ska korrigera för mycket på samma gång. Då får jag en kortslutning och om det blir för mycket press och jag blir trött på samma gång så blir det lätt kaos och jag börjar grina.
- jag är feg. Men ändå inte. Jag är väldigt feg av mig. Vad jag menar med feg är att jag tycker det är läskigt när jag inte har kontroll, eller om hästen är en väldigt bockig häst etc. När dom gör det ibland på bus så är det inte så mycket, men när dom verkligen BOCKAR. Usch, det är verkligen inte kul. Är även "rädd" för att ramla av, men när jag väl ramlat av så är jag inte rädd. Mer arg för att jag inte kunde förhindra det och har de gånger jag ramlat av bara hoppat upp igen och gjort om samma sak, hur bra som helst.
- hopprädd. Det säger väl sig självt? Jag är enormt hopprädd. Men jag tänkte när det var dags för vad vi ville välja för specialisering i skolan. Jag valde då "hoppning" på specialidrotten och jag kan inget annat än att bara tacka min tränare och mig själv. Jag har utvecklats enormt hittills, men har mycket kvar. Förut var upp till 60cm helt okej. Mer än det var läskigt. Men nu är upp till 90cm faktiskt kul, men bara om jag sitter på en häst som är trygg. Jag har så mycket kvar, jag vill bli duktig i både dressyr och hoppning
 
Dåså. Det här var ju bara ett utdrag på det jag kommer på just nu. Jag har massa saker kvar att jobba på innan jag blir en riktigt duktig ryttare, som jag verkligen vill bli. Det är ju mycket som hindrar en just nu från att utvecklas, men jag ska gör allt jag kan för att kunna träna tillräckligt för att kunna åka ut och tävla. Åhh vad jag vill bli duktigare..
 
Bästa Myntemannen har gett mig så mycket, önskar jag kunde ge lika mycket tillbaka. Även om man inte kunde träna så mycket har han ändå gett mig otroligt mycket bra i min ridning <3

HJÄLP

 Kom igen nu! Ni som kollar in här och läser, vad vill ni se mer av, respektive mindre av? Vad ska jag skriva om? Vad vill NI läsa om? Ös in med massa ideer!
 

Onsdag

Nu har det redan gått halva veckan, vips så är det februari. Januari har gått så himla fort nu och veckorna bara susar förbi. Hoppas det går fort så sommaren snart är här, ser så fram emot sommaren 2015. Ska bli så himla kul!
 
Imorse ringde klockan på halv sju som vanligt, jag fixade mig och gick till tåget för att åka till skolan. Visste ni att jag pendlar nästan 50min enkelresa till skolan? Börjar bli jobbigt nu haha!
Väl i skolan hade vi först biologi i två timmar, sen lunch med lång rast som alltid på onsdagar. Efter det hade vi idrottsspecialisering med teori på skolan. Vi pratade om hur vi ryttare ska träna rätt för att kunna inverka bäst i ridningen, och även bra planering för att träna upp hästen inför en säsong. Fick massor av tips, bara hem och börja träna nu. Den riktiga träningen på idrottsspecialiseringen börjar inte förrän vecka 7.
Efter skolan drog jag hem med tåget, ännu en gång nästan 50min restid, fast på tåget hem kollade jag på repris från De Okända från igår. Kollade ni på det? Det var ju det där avsnittet om att det spökade på Norrköpings Fältrittklubb. Vädligt intressant!
Väl hemma så ringde min syster som behövde hjälp att hoppa en ponny i stallet på direkten, så det var bara att vända i dörren och byta om och följa med upp till stallet. Blev att agera hinderkalle idag, haha.
 
Nästa vecka och nästa vecka endå, alltså vecka 5-6, ska vi praktisera på någon gård med andra djur än hästar. Alltså kor, grisar, får, getter etc. Lyckades hitta en gård bara nån kilometer från där jag bor med får, så jag hoppas jag får vara där.
 
PS har några bra inlägg på rull nu, så håll utkik!
 
Bild från i somras, vill bli brunare igen. Man ser ju ingen skillnad på mig och snö nu..

Länkad?

Såg nu att jag hade en jäkla massa besökare på bloggen helt plötsligt, någon som vet om jag har blivit länkad?
Vad kul isåfall att du har hittat hit! Hoppas du stannar!
 

Med den inledningen säger jag isåfall, HEJ alla gamla som nya läsare. Nu kickar vi igång igen efter en slö helg och en seg start av veckan. Min helg bestod faktiskt av massa häst. Den här gången så var det Micke som skulle motioneras och den kändes så bra! 
Han har ju fått något virus, har inte alls koll på vad det var, så jag vågar inte yttra mig. Men någon sorts förkylningsbakterie. Så han har vilat några veckor nu och bara promenerats en halvtimme om dagen. I söndags fick jag sitta upp och premiärskritta honom nu efter "vilan". Han skötte sig exemplariskt! Vi skrittade på i bra takt hela tiden, och jobbade litegrann emellanåt. Han protesterade ibland men var duktig ändå. Fast jag kände mig väldigt ringrostig även om vi bara skrittade, har inte ridit ordentligt sen i slutet av November. Men det gick bra, dock så hoppade han till några meter framåt men något måste man ju göra ;)
 
På torsdag har jag insläpp av hästarna efter skolan och då ska vi skritta en halvtimme igen. Hoppas på samma lugna häst. En sak vi måste öva på dock är att stå still när man hoppar upp och inte gå iväg förrän ryttaren säger till, han är helt hopplös..
 
Idag har det bara varit skola tills halv fyra, sen kom jag hem och vid fyra ungefär kom min kille och hämtade upp mig och vi åkte till stan för att hämta ut hans telefon från lagning. Sen gick vi på Gränby en sväng och mös.
 

Mysig stalldag

Nu var det några dagar sen jag kikade in här och skrev, tänkte då kliva förbi och skriva lite grann!
 
Idag har jag och min kille varit i stallet nästan hela dagen (läs: jag har varit i stallet och min kille har väntat i bilen för att han tycker det luktar för mycket häst ;)) Fixade först boxen, dvs fylla vatten och mocka + lägga in insläppsmaten. Sen fixade jag allt foder för nästa dag sen hämtade vi Micke och gick ut en promenad. Dock märktes det hur stor han verkligen är idag. Det blåste som attan och Micke gick på tårna hela promenaden, vände efter en stund och gick klart i ridhuset. Det var alldeles för halt och blåsigt så det vart farligt för oss båda att fortsätta gå ute. Han var nog lika nöjd ändå, även om det är tråkigt att gå inne så kan man ju hitta på nyttiga saker medans!
Jag övade på att stanna när jag sa till, gå i rask takt och att han skulle kunna stå stilla även när jag gick iväg osv. Det lyssnade han toppenbra på! Lydig bebis.
Sen fick han dock för sig att börja tugga på min halsduk och ville minsann inte släppa, haha. Så stod han med den i munnen och såg ut att tänka "men hallå, skulle vi inte leka?"
 
Imorgon ska vi skritta uppsuttet för första gången på några veckor! *pepparpeppar* haha får se hur det går, han har ju vilat ett tag nu och skrittats för hand. Men det blir på med säkerhetsvästen och ha någon med mig utifall han får för sig att flyga i taket, det blir nog antingen eller tror jag :) Men det ska nog gå bra!
 
 

Seg skoldag

Förlåt för dålig updatering, har bara inte vetat vad jag ska skriva och iböand blir det så!
Sitter i skolan nu och väntar på att tiden ska gå fortare. Om en halvtimme går tåget så då kan jag lika gärna sitta i skolan med internet och vänta ;)
Idag har vi bara haft två lektioner, dock två vääldigt långa lektioner. Först 2 timmar biologi på fm och sen en lagom lång lunch, och nu den sista och andra lektionen har vi haft teori på skolan istället för specialidrotten. Vi har pratat massa om ändringarna i TR och regler på tävling etc. Intressant!

En liten fråga till er läsare.. Vad tycker ni om ändringarna i TR och är det något som berör er extra på antingen ett Positivt eller Negativt vis? Berätta!

När jag kommer hem blir det nästan bara att äta lite och vända om, för min äldsta syster Ida fyller 25 år idag!! Grattis <3 Blir då firande av henne, massa godsaker. Jag som lovade min kille att vi skulle sluta äta onyttigheter under vardagarna.. hehe. Undantag på kalas antar jag! Synd bara att vi är en stoor släkt och det blir många kalas under året som går.

Nej nu ska jag packa ihop grejerna och börja gå mot stationen, så får ni som alltid gärna kommenera vad jag ska skriva om! Puss!

Inspo #1

 

Den stora nyheten

Ja nu ni, det är ju så att jag hade ju en stor sak att berätta. Visserligen gynnar det inte er bloggläsare så speciellt, men det är en sak som kommer putta fram mig i livet ett steg och det kan leda till grymma möjligheter om man visar framfötterna och sina bästa sidor. Ni kanske undrar vad det nu är?
 
Jag var en av dom som vart utvald att få sommarjobb hos Nina Hofmann Kuppers. Jag är verkligen så glad så jag spricker! Hur fick jag det nu då?
Jo, jag är med i en grupp på facebook som heter "hästjobb". Där kommer det upp lite då och då olika tjänster utomlands, som i sverige som dom söker alla olika möjliga personer till deras tjänst. Nästan alltid ska det vara B-körkort, eller C-körkort och man ska vara över 18. Men iallafall, det var en slump att jag gick in där just den dagen, då jag inte brukar kolla där så ofta för det kommer sällan upp tjänster numera. Men så såg jag att hon hade skrivit ett inlägg om att dom sökte sommarjobbare, jag PMa för skojsskull då jag tänkte att det krävs säkert att man är över 18 och har körkort etc. och det blir jag inte förrän i sommar. Men jag testar.
Efter mitt PM så skrev hon tillbaka att om var jätteintresserade och skulle höra av sig efter att dom gått igenom alla mejl och pm. Sen hörde hon av sig igår och sa att jag var en av dom som dom ville skulle komma och sommarjobba hos dom i sommar. Så i sju veckor ska jag bo på deras gård i sommar och jobba där med några andra. SKA BLI SÅ HIMLA KUL!!!
 
Jag tror att det här kan vända uppochner på mitt liv till något positivt, och att det kan ge mig chanser i framtiden till bra jobb både hos henne eller någon annan. 
Det handlar om att ge allt, våga ta chanser och aldrig säga aldrig. Att "söka" ett jobb, att visa framfötterna och att visa vem man är kostar absolut ingenting. Så våga ta chanser, för en dag kommer du ångra dig att du inte gjorde det. Får man en chans så kan man ju själv avgöra om man ska ta den eller inte. Leder det till något positivt tycker jag att man alltid ska testa!
 
 

Inspo Monday #1

 

Biokväll

Igår vid halv fyra drog jag och min pojkvän en spontanare in till stan och kollade på bio, det blev Unbroken och jag måste bara säga att den var fruktansvärt bra! Går inte riktigt att beskriva vad den handlar om, ni får helt enkelt kolla trailern här nedanför och förstå själva. 5 av 5 stjärnor, riktigt bra film som jag tycker handlar om att man aldrig ska ge upp. If you can take it, you can make it.
 
Idag är jag hemma. Var en lång natt varvat på toaletten, måste ha ätit något konstigt igår. Så jag stannade hemma idag då vi hade ridning i skolan, och min mage var inte på samma sida som mig så jag tar det säkra före det osäkra, haha. Blir att försöka beta av lite uppgifter från förra året som jag missat och bara ta det lugnt. 
 
I eftermiddag avslöjar jag den där grejen jag är så glad över som kommer att hända.
 

Gladare än gladast

Ni anar inte.. har en superbra nyhet att berätta. Är så glad! Livet blev genast bättre ❤ 
 
 

Mys i snökaoset

Hej på er! Just nu ligger jag inkurrad bredvid min pojkvän framför teven och försöker att äta godis så gott det går. Tandvärken vägrar att försvinna så imorgon bitti blir det till att ringa tandjouren och höra hur det står till. Värken ska ju gå bort efter två dagar!
Just nu snöar det massor ute, när vi var påväg tillstan tidigare idag var det verkligen storm ute. Har redan kommit 2dm på bara några timmar. Jag sim trodde att det inte skulle komma någon mera snö nu.

I helgen blir det lugnt. Imorgon får jag även besked om den där roliga saken jag hade på g, minns ni? 

Nu blir det till att fortsätta mysa, vi hörs sen. Pusshej!

Full rulle

Hej och godmorgon! ❤ 
Idag är det en bra dag! Just nu sitter jag och väntar på bussen till stallet, släppa ut alla 17 hästar och rida Jaco står på schemat idag. Har proppat i mig alvedon och ipren för min mun slutar verkligen inte värka, plus att foten är helt halvdan, haha. Men det ska gå bra! Typiskt stalltjejer att vara så envisa. Jag hoppade ju trotsallt på kryckor en hel helg i stockholm, varav en och en halv dag på horse show med en helt ostödjbar fot för att jag har betalat och då måste jag åka. Det resulterade i sängliggandes i en hel vecka för mina armar och handleder vart helt slut.

Men åter till dagen, efter stallet blir det lugnt hemma och sen ska kvällen spenderas med tjejkompisar jag inte träffat på hur länge som helst!

Igår va Jaco förresten helt gudomlig att longera. Han lyssnade så bra även om han samlar på så mycket energi när han inte rids så mycket. Gick med huvudet lågt och var lugn. Longerade dessutom bara i repgrimma. Så söt den där hästen, även om han la in några sparkar gjorde han det ändå lugnt och återgick till "arbetet" direkt. Som om han typ "jag ska bara busa lite sen är jag klar haha.
Efteråt ville han inte inte sluta mysa!

Nej nu ska jag börja ta ut hästarna, vi hörs senare!

atm

Bett, bett och åter bett..

Denna stooora fråga och alla dessa debatter hit och dit om vad man ska ha för bett på sin häst. Har man stångbett är man dum mot sin häst och rider man inte i halsring är man dum. Jag läste just på ett forum om en tjej som skrev såhär (nämner inga namn): 
"Det är snarare att handen är mild än bettet. Tredelat tränsbett anses som mildast, men vad gör det om ryttaren håller hela hästens huvud i händerna & drar runt den på volten i innertygeln? Man kan väl säga att det mildaste bettet är det hästen trivs bäst på, dvs. är stilla & tillfreds i munnen med. Fäster jag tygeln i nedersta ringen på postkandaret har jag en "jätteskarp betsling". Eller? Om hästen är utbildad & inte krävs mer av än vad den har stamina till behöver jag ju egentligen inte ta i tygeln, kanske föra yttertygeln mot halsen för att flytta hästen. Och om jag tar i tygeln behövs kanske inte mer än några gram så att en vridning påbörjas i bettet, och hästen reagerar innan kedjan börjar spännas. Jämför man det med kanske 2 kg. i handen & därmed i munnen på hästen med det milda tränsbettet..."
..och gud vad jag såg logik i det hela. Är det jag som är tokig eller är det faktiskt vi ryttare som avgör mest om hur mycket tryck hästen får i nacke och mun?
 
Visst, nu har jag vääldigt mycket erfarenhet av stora och starka hästar, även starka ponnysar. Jag red på en frieservalack på nästan 800kg som tycke det var kul att skena i skogen? Vad gör man då liksom? Ibland går det liksom bara inte att dra försiktigt i ett starkt bett, inte mildt bett heller för den delen. Ibland måste man betsla upp och även dra hårt när hästen har ett stångbett i munnen för att annars blir det farligt för både en själv, omgivningen och hästen. Nu menar jag inte att man får dra hejvilt hur man vill för att "min häst är stark". Det är fel. Det jag menar är att om du har en stark häst, kolla upp först varför den gör vad den gör. Nästa steg är att börja om i disciplin och alla grunder i ridningen. Om en häst är stark och du drar blir det bara en dragkamp för er båda och inget görs rätt. Tro mig, även om vi red ut på pelham i skogen, så kunde vi rida ut på tredelat med fasta små ringar med lös graman på utifall, eller tillochmed utan graman. Det handlade mer om signaler och kommunikation än om en dragkamp och att du bara säger åt hästen. För om du drar i en häst som inte fattar kommer den inte fatta mera av att du blir arg. Gå tillbaka, tänk efter vad problemet är. Gör om, gör rätt. Det är det enda rätta i en sån stund. 

Mynte reds oftast på rakt pelham (uppe), eller hackamore (nere).
 
En sak som har mycket med det att göra är om den nya unghästen som jag rider på nu istället för Mynte, frieserhästen. Han är 6år och har ganska många myror i brallan även om han är SUPERSNÄLL nästan jämt. Jag har hunnit rida ut på honom en gång och det gick bra efteråt, faktiskt! Men innan jag skulle rida ut ringde ägaren mig och sa att han kunde bli stark ute och vi skulle testa dra på honom ett slags stångbett (vad det nu kallas vet jag inte, men slänger in en bild) på honom utifall att, och rida så mjukt jag kunde på det. Absolut tänkte jag, det kändes säkert så ifall han skulle dumma sig så kunde jag säga till "skarpt" utan att dra för mycket.
Men det dumma i den situationen var att hon inte hade hunnit testa bettet på honom, så jag fick rida premiärturen. Men hur konstigt skulle det gå? Bara jag inte drar så kan det inte bli fel för honom, tänkte jag ja.
Jag drog på honom det här bettet som visas på bilden här nedanför (ungefär ett sånt), fast med tvådelad metallbit istället för applemouth, och en kedja på lösaste hålet bakom och vi red iväg. Jag och två andra. När jag tog tyglarna och vi började trava slängde han med huvudet och kastade sig bokstavligen från sida till sida på vägen med frambenen först, på något jättekonstigt vis, som om han skulle börja stegra men hoppade åt sidan i luften istället.
Jag hade HELT långa tyglar, ändå kastade han sig för bettet. När vi skrittade var det lugnt. Men så fort han kände stången och kedjan minsta lilla vart han helt knäpp. Jag tänkte först om det var något med sadeln, en sten i hoven, något i örat eller ögat. Men efter nån minut fattade jag att det var bettet. Vi var tvungna att vända och byta till hans tredelade bett med fasta ringar. Efter det gick han som en klocka och var hur snäll som helst.
 
Det jag vill komma fram till med det här inlägget är att JA, det finns hästar som oftast måste ha starkare bett för att kunna bli ridna på rätt vis. Men glöm inte bort att vissa saker går att träna bort, och man får inte glömma bort att variera bett hela tiden. Testa olika och se vad som funkar bäst. Men glöm aldrig heller bort att träna mycket med kommunikationen mellan dig och din häst, det är oftast där det sitter. För även om du rider med ett starkt bett ska din häst fortfarande lyssna på dig och dina hjälper, annars arbetas den inte rätt.
 
 
Micke rids hittills bara på tredelat bett med fasta ringar.
 
Vill gärna höra eran åsikt. Vad rider ni era hästar på? Vad funkar dom på och vad funkar dom inte på? Vad tycker ni om alla dessa bett i bettdjungeln?
 
Puss och kram på er. 

God balans är A och O

 
Men hörrni, jag kan väl inte vara den enda som har sett den här videon när Pontus Lidsell lyckas sitta kvar på den här unghästen som bockar hejvilt?! Helt sjukt hur god balans den där killen har, sånt här ger mig så mycket inspiration till att hålla på med hästar. 
 
Ja, jag tycker att jag har bra balans faktiskt. Finns många tillfällen jag har suttit kvar och min ridlärare eller dom hemma på läktaren har gapat och bara "bra jobbat!". Men det är inte balansen jag får inspiration av att bli bättre på även om jag blir det hela tiden, av att se på videon, det är hans mod att inte vara rädd. För det är något jag själv kan väldigt lätt bli när en häst sätter av flera bocksprång, eller kastar av en beroende på hur, så blir jag väldigt lätt rädd och "skakig" i kroppen. Jag sitter ALLTID upp om jag inte skadat mig. Men jag vill kunna sitta upp och bara, nu jävlar ska jag sitta kvar och det där är bara dumheter. 
Förstås så känner jag de hästar jag sitter upp på hemma, och mina ridlärare känner hästarna på skolan, så jag och dom vet ju om det är dumheter eller tjafs pga. att hästen har ont. 
 
Sist jag ramlade av var när jag hoppade på Micke och han drog en nit efter hindret och jag slog en snevolt runt honom och landade i sanden. Då var det första gången jag inte var skakig. Visst kan man ju bli lite skakis för att man precis har landat ganska högt uppifrån, slagit i sig i nerver etc eller blivit lite chockad. Men den gången var första jag inte var rädd efteråt. Jag blev så arg för att han gjorde sådär, visst han är unghäst men han måste ju lära sig vad man får och inte får göra!
 
Hur är ni när ni har ramlat av? Blir ni lätt rädda eller känner ni mest, nu jävlar kör vi ännu bättre!? Låt mig få veta!
 
Nu när jag skrev allt det här så blev jag ännu mer motiverad till att börja rida. Kan inte bara min kropp bli fit for fight igen någon gång? 

Påväg hem utan två tänder

Godmorgon♥

Det här är tidsinställt inlägg, så nu sitter jag förmodligen i tandläkarstolen med bedövning i halva munnen och lugnande i kroppen. Har jag sagt att jag är rädd för att dra ut tänder? Haha! Usch, men det kommer nog gå bra. Dock håller lugnande och bedövning i några timmar så jag får inte ta mig hem själv, träna eller äta något på några timmar. Blir att kolla på film hela dagen och kanske träffa Becca om jag hinner!
 
Men nu till något helt annat..
Jag tänkte höra med er läsare som ska börja gymnasiet efter sommaren, vad ni har valt för gymnasium? Jag vet själv att jag tyckte att det var svårt att välja. Men efter några besök på två skolor så var det ett självklart val.. jag valde som förstahandsval Realgymnasiet i Gävle, inriktning Häst - Ridning, och jag kom in på det utan problem och går där än idag.
Jag bor utanför Tierp, så jag pendlar med upptåget varje dag. Enkelresa tar det 46min exakt utan tågstrul, men även om det är långt att åka så är det värt det. Man ska ju ändå trivas?
Jag är supernöjd med mitt val. Jag gillar skolan, jag älskar mina lärare som alltid hjälper till, och jag älskar min mentor som alltid stöttar mig oavsett vad. Jag har dunderfina klasskompisar och jag klickar nästan med alla, men även om jag inte är vän med alla så vet jag iallafall att jag kan prata med vem som helst och känner mig sällan utanför.
Men tiden går ju fort, nu nästa vecka går jag in på sista terminen i tvåan. Sen efter sommaren går jag in på sista året. Vart tog tiden vägen??
Vill ni att jag skriver om våran skola och hur jag upplever allting runtomkring med studier och det mer praktiska mer utförligt? Kommentera!
 
 
Så nu till frågan, vad har ni valt och är ni nöjda med era val? Är ni osäkra över något? ÖS in med kommentarer! ♥
 
 
 
 

Equestrian Stockholm

Åh vad jag är helt kär i ES, Equestrian Stockholm's kollektioner. Alla deras plagg till ryttare och häst är så fina och genomtänka. Hade köpt allt om pengar hade växt på träd. Men oturligt nog är det inte så och då får man bara titta och dregla lite medans man sparar pengar! Allra helst hade jag velat köpt ett par ridbyxor i dressyrmodell i färgerna Antracite eller vanlig Grey. Antracite är snyggast tycker jag!
 
Det schabrak som jag tycker är snyggast är helt klart Leather Deluxe Navy. Såå snyggt medans det ändå inte är för mycket. Perfekt enligt mig!
 
Sedan är ju jackan väldigt snygg också, och det stora plusset med jackan är ju att det är fritt från dun (?). Iaf väldigt snygg!
 
Dock så tycker jag att nackdelarna med både ES och PS of sweden är att alla deras produkter har hutlösa priser, visst, kvalite ska kosta. Men jag tycker vissa grejer kostar lite VÄL mycket. Vad tycker ni? Vill höra eran åsikt!
 
Mina favoriter från ES ↓
 

Sommar 2014

Åh vad jag saknar sommaren.. tänker inte skriva så mycket, ni får helt enkelt bara njuta av dessa underbara bilder från min sommar!
 

Sängläge

Idag har det varit en sån där såå tråkig dag. Har velat göra så mycket men inte orkat något alls. Först var det tänk att jag och min kille skulle ta en promenad fram och tillbaka till stallet och jag däremellan skulle hinna rida en sväng på Jaco också. Men har så förbaskat ont i min fotled sen jag bröt tån, vet inte riktigt varför. Antingen är det felbelastning eller så har det bara blivit något tok, inte svullen, men det gör ont när jag går så jag hoppas det går över!
 
Så istället för att gå promenad och rida, så stannade vi hemma och tog det lugnt ett tag. Sedan tog vi bussen till Johans kompis och så har jag varit där tills nu för en halvtimme sen kanske. Där tog vi också det bara lugnt så idag har vi inte gjort någonting! Köpte med mig en påse godis hem, så jag ligger just nu i sängen och käkar lite godis och ska snart slå på en film.
 
Imorgon blir det tandläkarbesök nummer ett för att dra ut två tänder, tyyyyp äntligen (!!). Det har ju varit väntetid på flera månader hit och dit, sen har det blivit sjukdomar hos både mig och tandläkare. Men imorgon drar processen med tandställningen igång. Nästa besök blir den 3 februari för att dra ut två tänder till. Sedan 10 dagar senare, den 13 februari ska jag sätta in tandställningen om allt rullar på som vi har bokat tid för. Ska bli så skönt att äntligen fixa allt, skulle egentligen ha börjat för ett halvår sen, men det är tydligen väldigt populärt med tandställning nu! Haha ;)
 
Hur har erat år börjat förresten? Tell me 
 
Åh vad jag saknar sommaren..

Livet leker

Är på något vis både glad och ledsen just nu. Skolan börjar ju nästa vecka på måndag, så ganska snart. Är depp för att jag har så mycket att ta igen, men ändå ska det bli så skönt att bara beta av allt och ta sommarlov i Juni, för när jag börjar skolan igen är det bara ett år kvar, sen tar jag studenten. Vem hade ens kunnat tänka tanken för 5 år sedan att jag skulle klara det och stå här idag? Inte jag iallafall.
 
Är så glad över det mesta just nu. Jag har gått lite mellan toppar och dalar det här året. Det har varit tufft med allt som jag har tampats med varje dag, men det har gett mig så mycket till att bli den jag är idag. Jag är så tacksam över att allt detta har hänt, för jag står här idag med livserfarenheter som gör mig till en bättre person. 
 
Det som har gett mig mest är min pojkvän, min mamma och min praktikplats jag hade i höstas. 
Min pojkvän har visat mig vad kärlek är, även om våran resa har hittills varit helt underbar men ändå fruktansvärd, är jag glad att jag har fortsatt kämpa för honom. Oavsett hur det ser ut om 1 år så ser det bra ut just nu och han får mig att bli så glad. 
 
Min mamma behöver vi inte ens tala om, även om alla mammor går en på nerverna och man "hatar" henne, så är hon ju det mest fantastiska som finns i min omgivning. Vet inte hur många gånger jag ska behöva tacka henne för alla gånger hon hjälpt mig i livet och gett mig förtroende för allt. Så tack TACK mamsi.
 
Sen vill jag bara tacka min praktikplats för chansen att lära mig ännu mera och testa på hur det är att jobba med hästar, eftersom att det är de jag vill göra i framtiden. Jag praktiserade hos Linda Eriksson som bedriver en del av Stall S.E. Hon är för det första en helt otroligt snäll människa, trivdes som fisken i vattnet hos henne. Jag fick rida några av hennes fantastiska hästar och även vara med när hon åkte på träningar för Svante Johansson, hur lärorikt?? På två veckor lärde jag mig massor av att rida på hennes hästar, vara med och jobba i hennes stall och ta åt mig allt hon sa. Lära sig och göra om, göra rätt. 
 
Jag är bara så otroligt tacksam över mitt liv just nu. 
 
Jag har även eventuellt en riktigt smarrig sak på g. Ger er en ledtråd och det är: duktig dressyrryttare. Kan ni gissa vad det är?
 
 

Årssummering 2014

Ja då är 2014 slut och snart är första veckan utav 2015 också slut. Så då tänkte jag att jag skriver ihop lite sammanfattat vad som hänt under året och några höjdpunkter och så.
 
Januari, Februari, Mars och april är väl tråkigaste månaderna. Där har det inte hänt mycket alls, mer än att jag började sista terminen på första året i gymnasiet och man bara längtade till sommaren bakom alla skolböcker och prov som öste över en. En period i mitt liv som jag INTE vill gå tillbaka till började under dessa månader och håller på lite nu med. En period jag är glad över att de värsta är över, och jag är glad över att den perioden snart är över i mitt liv. 
 
I maj hände det väl inte så mycket, men i Juni slutade vi äntligen skolan och sommarlovet kunde äntligen firas in! I Juni åkte även Mynte till sin nya ägare. Fina, den 6 Juni red jag för "sista" gången på honom, men hoppas ju såklart att man kan komma och hälsa på någon gång framöver!
 
Under sommarmånaderna hände det massor av kul. Sommarkvällarna med fina vänner och underbar pojkvän är inget att snacka om ens, helt underbart. Saknar sommaren, snart är den här igen!
 
Nu på höstkanten så började ett nytt kapitel i mitt liv, jag började tvåan i gymnasiet i augusti, plus att Matilda som ägde Mynte köpte en ny dressyrhäst som jag började rida på. Har inte hunnit rida på honom så mycket ännu, inte mer än 10 gånger faktiskt. Anledningen är två stycken, jag skadade min tå och Matilda åkte till stockholm på julledighet och tog med sig pållen. Men nu är det nya tag, tån är redo och jag med. Ser fram emot det här nya året och hoppas att det har massa nya saker att bjuda på!
 
 
 
RSS 2.0